Kā Radās Ideja par Jāņa Tirgu?

Vietā, kur šobrīd uzcelts Jāņa Tirgus, astoņdesmitajos gados no žigulīšu bagāžas nodalījumiem tika tirgoti dārzeņi. Tāpat uz šīs zemes atradusies ēka, kur ilgus gadus darbojies neliels dārzeņu veikaliņš.

Tā ēkas īpašniekam, uzņēmējam J.Bormanim radās ideja šajā vietā izveidot tirgu, kas atbilst mūsdienu tirgotāju vajadzībām un pircēju prasībām. “Novecojušā tirgus konceptā daudzi tirgotāji un zemnieki nespēj sevi vairs ieraudzīt, tāpat uz Jāņa Tirgu ir pārcēlušies tādi tirgotāji, kas gadiem strādājuši apgrūtinošos apstākļos, aukstumā, lietū vecā tirgus konceptā. Jāņa Tirgū radīta tāda vide, kas ir ne tikai estētiska, bet arī ērta tirgotājiem un pircējiem.”

Jāņa Tirgus forma, krāsa un dizains

Lakoniskās ēkas formai iedvesma rasta atmiņās par Latvijas lauku saimniecībām, kad saulē nomelnējušos koka šķūņos tika svinētas kāzas un uzglabāti lauku labumi. Savukārt iekštelpas rūpīgi izstrādātas industriālā dizaina stilistikā, iekļaujot latviskus elementus. Ēkas dizainu izstrādājis pats īpašnieks, piesaistot mākslinieku Andi Gutmani un arhitektu Kārli Bedrīti.

Jāņa Tirgus piedāvājums

Jāņa Tirgū tirdzniecības vietās un pie tirgus nomas galdiem darbojas Latvijas tirgotāji, ēdinātāji, amatnieki, zemnieki un dravnieki. Lielākā daļa ir vietējie Siguldas novadnieki. Liels uzsvars vērsts uz daudzveidīgu ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanu ar atklāta tipa virtuvēm, kad ēdiens tiek gatavots pircēju acu priekšā. Te atradīsiet Kebab Factory sātīgus kebabus un burgerus, Stirna&Avocado vegānās un veģetārās virtuves piedāvājumu, Osvalds Pupa restorāniņš picas, pastas un wok maltīšu piedāvājumu,  Melnais Pipars grilbāra steikus un šaslikus, Lielais loms uz vietas gatavotu zivju ēdienu sortimentu, GUSTAVbeķereja svaigi ceptas smalkmaizītes un vafeles un pēc labākajām itāļu tradīcijām gatavotu gelato saldējumu no Piens un Ledus.

Tāpat Jāņa Tirgū nodrošināta plaša gaļas, zivju, maizes, augļu, ogu, dārzeņu, stādu tirdzniecība. Lielākajā daļā tirdzniecības vietu aiz letes satiksiet pašus īpašniekus, kas pasniegs ar rūpību gatavoto, izmeklēto, loloto, audzēto. Īsts ēdiens īstiem cilvēkiem.

Bezmaksas ūdens uzpildes punkts un dabai saudzīga attieksme

Ņemot vērā mūsdienu tendences un domājot par dabas saudzēšanu, Jāņa Tirgus tirgotāji izvēlas iet dabai draudzīgu ceļu un jau šobrīd lielā mērā atteikušies no plastmasas un plastikāta, dodot priekšroku iepakojumiem, kas sadalās dabā vai veidoti no otrreizējās pārstrādes materiāliem.

Tāpat Jāņa Tirgū ir ierīkots bezmaksas dzeramā ūdens uzpildes punkts, lai Jāņa Tirgus apmeklētāji varētu uzpildīt savas līdzņemamās ūdens pudeles, atsakoties no dzērienu iegādes pudelēs, šādi samazinot plastmasas atkritumu daudzumu. “Vēlamies, lai Jāņa Tirgus būtu tā vieta, kur cilvēkiem ērti mainīt savus ieradumus uz dabai draudzīgu dzīvesveidu,” stāsta Līga Jansone.

Jāņa Tirgus koncepts un nākotnes plāni

Jāņa Tirgu plānots virzīt par nozīmīgu tūrisma apskates objektu, vienlaikus kļūstot par iecienītu iepirkšanās un satikšanās vietu vietējiem novada iedzīvotājiem. “Tirgū plānojam iedzīvināt dažādas tradīcijas, kam veiksmīgi priekšvēstneši manāmi bija jau atklāšanas svētkos. Apmeklētāji dzīvās mūzikas pavadījumā ieskandināja Jāņa Tirgu ar sadziedāšanos un dejām nepiespiestā atmosfērā. Jāņa Tirgū ierīkota arī brīvi pieejama skatuve ar skaņas aparatūru, kur muzikanti, jaunie mākslinieki, vietējie pašdarbnieki un jau pieredzējuši mūziķi varētu uzstāties.

Tāpat tirgotāji plāno dažādas meistarklases un citus pasākumus, kas būs saistoši ne vien vietējiem novadniekiem, bet arī tūristiem,” stāsta Līga Jansone. “Jāņa Tirgū ir izteikti jūtama latviskā gaisotne, kā arī kopības izjūta ar novadniekiem. Tās ir izjūtas, ko, ceļojot meklē tūristi, kas vēlas iepazīt vietējo kultūru un tradīcijas caur ēdienu un tiešu komunikāciju ar vietējiem, tādēļ Sigulda kā viena no tūristu apmeklētākajām pilsētām Latvijā, ir īstā vieta šāda koncepta tirgum.”

Jāņa Tirgus Atklāšana